Beste lezer,  

Na een mooie zomer met veel zon en gelukkig ook regen is het de hoogste tijd voor onze nieuwsbrief. De winter maanden staan voor de deur en dat betekent dat de kachel binnenkort weer aan gaat. Gelukkig kun je ook veel doen om het milieu en je portemonnee te helpen zonder grote investeringen. 

Ventileren  

In oktober is het tijd om de ventilatieopeningen naar de buitenmuur onder de vloer te sluiten.  Let er wel op dat het niet alsnog te vochtig wordt onder de vloer: te hoge luchtvochtigheid onder de vloer door afsluiten kan rot en schimmel veroorzaken. De belangrijkste zijn die openingen die op de volle wind staan. Let op: laat wel altijd een opening open i.v.m. controleren van een eventueel gaslek.  

 Misschien is de verleiding groot om alle ventilatieroosters in huis te sluiten, maar zeker als je huis geïsoleerd en/of kierdicht gemaakt is, is het erg belangrijk om wel goed te blijven ventileren. Dat zorgt ervoor dat er niet te veel vocht in huis blijft hangen, wat weer goed is voor de luchtkwaliteit.

Wist je dat?  

Ventileren zorgt ervoor dat je verwarming efficiënter werkt. Droge lucht warmt namelijk aanzienlijk sneller op dan vochtige lucht. Daardoor heb je minder energie nodig om dezelfde ruimte warm te krijgen als je regelmatig ventileert. 

Tijd voor de warmtecamera  

Grieneko heeft een warmtebeeldcamera waarmee in een huis warmtelekken kunnen worden opgespoord. Dit kan alleen in de wintermaanden, als het buiten voldoende koud is. Hier kun je gratis gebruik van maken als Grieneko lid. Mail naar info@grieneko.frl om een bezoek met onze camera aan te vragen.  

Voortgang verduurzamen in onze dorpen   

Het afgelopen jaar zijn er bij inwoners van onze dorpen meerdere warmtepompen geïnstalleerd. Soms werd er gekozen voor een hybride-warmtepomp als tussenoplossing. Dit is een warmtepomp die ondersteund wordt door een gasketel in geval de warmtevraag bij kou groter is dan de hybride warmtepomp aankan.  

Verder zijn er diverse systemen geïnstalleerd met een gas-loze oplossing. Bijvoorbeeld een Elect Boiler (300l) in combinatie met  voldoende zonnepanelen. Dit kan ook in combinatie met een Lucht/Lucht warmtepomp ( kan verwarmen en koelen Airco) of in combi met een Lucht/Water warmtepomp. Tot slot zijn er ook Water/Water  warmtepompen geïnstalleerd. Hiervoor is een diepe boring nodig. Afhankelijk van de bodemtemperatuur op diepte kan dat variëren  70-180 meter.

Ook leuk: Volgende week wordt bij een inwoner een  pomp geïnstalleerd waarmee het huis voortaan verwarmd  wordt met aquathermie. Het huis wordt dan verwarmd doormiddel van, in dit geval, oppervlaktewater.

Door de systemen de oplossing niet meer zien  

Duizelt het jou nu ook met al die soorten systemen? Je bent niet de enige. Er zijn zoveel opties en je wil wel investeren in een oplossing die goed bij jou past. Grieneko helpt graag. Neem contact op met één van onze bestuurders of mail via Info@grieneko.frl dan denken wij met je mee. Zo hebben wij een handboek voor het kiezen van een geschikte warmtepomp. Wil je hem lezen kun je bellen naar Jan van der Wal uit Easterlittens op 06 233 292 35. Een goede website voor informatie over warmtepompen is: https://warmtepomp-weetjes.nl

Twee nieuwe, bijzondere projecten

Tot slot zijn wij als Grieneko erg verheugt dat we de start van twee grote projecten kunnen aankondigen, die wij met de onmisbare steun van de gemeente kunnen uitvoeren.

Project ‘Fan it ierdgas ôf’

De komende 3-4 jaar gaan we proberen zo veel mogelijk (>80%) bewoners/woningen in Baard, Easterlittens, Hûns en  Leons te begeleiden om  van het aardgas af te komen om duurzaam, comfortabel en betaalbaar te wonen met zo weinig mogelijk CO2 uitstoot. Doel is om uiterlijk 2030 aardgasvrij ready te zijn in de dorpen.

Een flinke klus, die ons in staat stelt als dorpen zelf de warmte- en energietransitie in te vullen. Dat doen we niet alleen: Jacco Dijkstra (Baard) gaat ons, zo is de verwachting,  2-3 dagen in de week als projectmanager assisteren samen met 1 dag/week door Sjûke van der Ploeg die al een flinke tijd ons een dag in de week assisteert. Beiden worden ingehuurd via Gem/Leeuwarden/Friesland werkt voor het langlopende project. De projecten worden bekostigd met fondsen van de rijksoverheid en de gemeente Leeuwarden om dit tot een succes te maken.

We gaan proberen of we ook goede afspraken kunnen maken voor bovenstaand project met de gemeente Sûd-West voor de dorpen en buitengebied in die gemeente die  ook tot het Grieneko werkgebied behoren ( Britswert, Wieuwert en Dearsum).

Project Wetterwaarmte

Jullie hebben ons er al vaker over gehoord en na een lange tijd voor het treffen van voorbereidingen kunnen we nu echt van start met het pilot project Wetterwaarmte. Dat het een pilot is betekend dat we een kleinschalig systeem opzetten, waarin we uit oppervlaktewater met warmtewisselaars en water-water warmtepompen 6 woningen en de school in Baard  voorzien van warmte.

We hopen hiermee aan te kunnen tonen dat kleine warmtenetten in dorpen in eigen beheer met veel woningen aan het water woningen efficiënt en comfortabel  kunnen verwarmen. Waarbij we natuurlijk niet vergeten dat de woningen zo veel als mogelijk goed geïsoleerd moeten zijn en eventueel met vloerverwarming. In de beginfase assisteren Jacco en Sjûke met de realisatie. De bedoeling is dat eind 2024 alles draait. Door een flinke EU/Interregio subsidie Waterwarmth kunnen we de hele installatie t/m de warmtepomp in huis betalen.

Een lange nieuwsbrief maar er was veel te vertellen. Ga jij aan de slag met het verduurzamen van je huis? We zien nog steeds keuzes voorbij komen waar men later spijt van heeft of bijvoorbeeld  fouten in offertes voorbij komen. Grieneko staat voor je klaar om mee te kijken en te denken. Zodat je zeker weet dat je over een aantal jaar niet nog een keer aan de slag hoeft. Kijk ook eens op onze website grieneko.frl voor onder andere handige linkjes en tips.

Foto: Installatie aan wal voor warmte uit de vaart. In Oktober werd het ter water gelaten en aangesloten op een water-water warmtepomp in een woning met vloerverwarming en voldoende zonnepanelen op het dak.